Monday, September 17, 2012

Tips, tricks and silly things

Basically just another boring article :)


ENGLISH

Tips and tricks
-Take everything you can with you. I had baggage allowance 30 kilos as a student (?) under 26 while the rest of the people have 20. My bag was about 18. Yes you can buy everything in here but it's way to expensive so take everything, especially the smallest things like soap, shampoo and stuff like that. Take everything you can think of
-Don't convert money into your own curency. Just don't! It's not a good idea
-Be prepared to be bored. Put some games into you phone and laptop. Always have at least one unread book and have a lot of films and tv series. You will get bored! :-P
-Buy as cheap as possible. I hate to say that and even more I hate to do that but it's the only way so far.
-Don't worry about your baggage so far there was always a way to store the big bag and carry only the small one. I-sites can have some storage.
-Bring a lot of money. Save before your journey, find a job. Have as much as possible
-If you want to eat outside I'd recommend Subway. It fills your stomach and it's quite cheap.
EDIT: fish and chips are even better. For 5-7 dollars you get a lot of great food. In Napier I tried two. One for 5,80 for one fish and tons of chips, so much I had trouble eating it. Second was for 7,50 for two fish and quite a lot of chips. Great choice!
-So far I've seen three supermarkets. Warehouse-sells everything from food to tents but it's not very good. For hygiene might be the cheapest. Countdown-more expensive but can have great sales for packed food. Sandwich for less than 2$ or six of small muffins for 1,78 (I think). Which is awesome! Otherwise pretty much uselles if you don't have a lot of money. And finally our winner Pak'n'save-cheapest for food. The best choice!
-I'm not sure if it's better travel alone or as a couple (3 and more people is not a good idea for a long time). You can save a lot of money on food and also on washing or internet but it might happen that one of you will have a job while the other doesn't. And of course, you'll start hating each other that's almost for sure :-D
-Eat a lot of carrots and apples! Why? Because it's the best combo and also these are the most cheapest fruits and vegetables. One (!) normal pepper costs about 3$. Imagine paying 50 crowns just for one pepper!
-Learn german! And don't say that you can! :-D
-Bye is for gays. Normal people say cheers :) And cheers means everything, starting with thanks, ending with goodbye. I think I'm getting used to it and sometimes I know when to use it :-D

Hitchhiking
-Signs are better. Some says it's more dangerous because the driver knows where are you going but if you don't trust people you're probably not going to hitchhike anyway so use signs :)
-Always look up the main roads, think of a good places to hitchhike.
-Use the internet, sometimes you can find very good places to start.
-If you don't have a good spot or waiting too long. Move! After few metres there might be a better place for cars to stop.
-Don't be afraid to get dropped of in the middle of nowhere. If the people who took you there can stop the car that means others can too. And they probably will.

Funny/strange/different
-I wrote about photos in qemist shop but I still don't get it. But it's cool.
-I'm starting to understand when people say the czech girls are the most beautiful. I think the slovak girls are even prettier but I think I get it now.
-They have Heinz canned beans but they cost the double of Watties (google the image it looks exactly the same :) which is company that offers exactly the same food as Heinz. And I just found it's owned by Heinz :-D Well, nevermind. But they're good even though I read some people think they're much worse than Heinz's.
-Driving on left and watching first the cars coming first from right is silly (I love the word but I have no idea where to use it :) but I'm getting used to it. I almost don't look on the road like I used to in czech.
-Kiwis don't have bigger than six pack of hankerchiefs. No ten packs at all which is quite sad for me :-D
-People are smiling at you randomly on street and sometimes even say hello for no reason. -Surprisinlgy it's much easier than in czech. In here you can say hello to everyone and don't feel like an idiot. In czech I have no idea what to say to my neighboor
-They call high school a college and after that they go to uni which is of course university.
-I'm still not sure if I can pee on public :-D
-Noone chew gums in here.
-Kiwis love (!) toastbread. And they have a lot of them. In Pak'n'save there's one part just for toast bread and the shelfs are about 2*5 metres. Strange! And for the last week I ate only toastbread :-D
-But the muffins and cookies are great!
-Chips are probably the only thing that has the same price as in czech and in special offers they are a bit cheaper! YAY!
-Their farmers markets are much smaller but a bit nicer. There's alwyas someone singing and playing guitar and it has nicer atmosphere. But they don't sell that much fruits and vegetables. -Instead they offer (for example) tr00 belgian waffles and delicious juices or smoothies.
-I mentioned that but they use credit cards for everything! And I still haven't googled what is EFTPOS.
EDIT: I did and I have no idea what it is and it was a waist of time :-D
-Kiwis=nazis! :-D They will randomly ask you if you like New Zealand and if you say yes (obviously! :) they'll start screaming and cheering. I wonder what happens when you say you hate NZ...
-Bars and pubs works much differently and I don't like it.
-Caffes also works differently but I love it! :-D
-Sorry, mate. It's alright, mate. No worries, mate. Cheers, mate. All the time! :-D
-They have much much more advertisment in TV than in czech. During simpsons there are at least three breaks for ads. Surprisingly they don't have ads between different shows/programmes which is a good think.

Just wondering who reads it in both languages?


ČESKY

Tipy a triky
-Vemte si všechno na co si vzpomenete. Já měl povolených 30 kilo jakožto mládežník do 26 let, zatímco ostatní měli 20. Batoh měl ve výsledku asi 18 kilo a rozhodně my chybí pár věcí. Jo, všechno se tu dá koupit, ale když chcete šetřit, tak to jde blbě. Vemte si fakt všechno, plný mýdlo, nůžky na nehty, spacák (já dostal jeden zadarmo) a určitě neuškodí vzít si i nějaký starý oblečení, kteýr můžete zničit. Ti irové co jsou se mnou na pokoji a pracují na farmě se vždycky vrací strašně špinaví.
-Nepřemýšlejte v korunách! Fakt není hezký zjistit, že váš malej nákup v jedné tašce stál 600kč a stejně nemáte skoro nic :-D
-Připravte se na nudu. Ať už si to tu představujete jakkoliv, pokud nemáte práci nebo hodně peněz, takže nemůžete rovnou cestovat, tak se budete nudit. Připravte si hry do mobilu (hodně užitečný), filmy a seriály do počítače a aspoň jednu nepřečtenou knížku.
-Nakupujte co nejlevněji. Smutný, že to říkám zrovna já, ale já aspoň musím. Jaká je vaše výmluva? :-D
-Neřeště batoh. Vždycky je možnost ho někam uložit a vyzvednout později. Isites mají dost často možnost uložení batohů.
-Vemte si co nejvíc peněz! Můj plán teď je, že se sem vrátím za pár let s hromadou peněz a projedu celou zemi, protože teď toho stihnu dost málo.
-Pokud si nechcete/nemůžete vařit, ale jste znudění z toastovýho chleba, tak doporučju Subways a nebo fish'n'chips, což je strašně lahodný jídlo za pár dolarů, ze kterýho se najíte strašně moc.
-Zatím jsem tu viděl tři supermarketys jídlem. Warehouse-prodává všechno od ústních vod po stany, ale ne tak moc jídla. Countdown-drahej obchod, do kterýho stojí za to chodit jenom kvůli slevněnýmu pečivu. Sandwiche za necelý dva dolary nebo šest malejch muffinů za 1.78. Nádhera :)
A nakonec Pal'n'save, kterej je úžasnej, protože je levnej :-D
-Nejsem si jistej, jestli je lepší cestovat sám nebo ve dvou (tři a víc na delší dobu je imho blbost), ale ve dvou se dá dost ušetřit na jídle, praní nebo internetu, ale zase je dost možný, že jeden nebude moct sehnat práci, takže se to možná srovná. Navíc se stejně začnete po nějaké době nenávidět, takže se připravte :-D
-Mrkve a jabka! Jediný ovoce a zelenia, který tu jím, protože platit 50 kč za jednu papriku je fakt šílený. Navíc je to skvělá kombinace dohromady :)
-Naučte se německy a nikomu to neříkejte :-D
-Bye je gay. Všichni říkají cheers, což znamená cokoliv od přípitku přes díky až po goodbye. Už se chytám a začínám chápat, kde to používat.

Stopování
-Cedulky jsou lepší. Sice je to možná nebezpečnější, protože ten řidič ví kam jedete, ale pokud nevěříte lidem, tak stejně nebudete stopovat, takže používejte cedulky. Imho je to výrazně rychlejší.
-Podívejte se do mapy a najděte si hlavní silnice.
-Googlete, dost často se dají najít přimo místa odkud stopovat.
-Pokud jste na špatným místě nebo čekáte moc dlouho, přesuňte se. Pár metrů dál může být lepší místo.
-Nebojte se pokud se ocitnete uprostřed ničeho. Pokud řidič co vás vezl dokázal zastavit a vyhodit vás, tak to zvládne i ten co vás chce vzít.

Podivnosti a tak vůbec
-Fotky v lekárně. Klasika!
-Začínám chápat, proč se říka, že češky jsou nejkrásnější na světě. Sice si pořád myslím, že slovensky jsou na tom o trochu líp, ale začínám to chápat.
-Mají tu Heinz fazole, ale stojí dvojnásobek Watties (vygooglete si je ;), což je společnost, která nabízí úplně stejný věci jako Heinz. A jak jsem si ted přečetl Watties je vlastněný Heinz :) Nevadí, aspoň že fazole pořád chutnají skvěle.
-Řízení vlevo a dívaní se nejdřív doprava je divný, ale začínám si zvykat a už se skoro nedívám stejně jako v česku.
-Nemají tu větší balení kapesníků než po šesti. Po deseti prostě neexistuje :-D
-Lidi se tu na vás bezdůvodně usmívají a dost často vás i bezdůvodně zdraví. Kupodivu to řeší dost problémů, co jsem měl v česku :)
-High school je tu college a college je tu uni, což je university.
-Pořád nevím, jestli můžu močit na veřejnosti :-D
-Nikdo tu nežvýká a prej je to opravdu považovaný za neslušnost.
-Kiwáci milují toastovej chleba. A mají desítky druhů. V pak'n'save je stojak 2*5 metrů plnej různejch druhů toastovýho chleba.
-Muffiny a cookies jsou lahodný. Hlavně ty muffiny. Ještě by tam mohli dát víc ovoce a bylo by to dokonalý
-Jediná věc, kterou jsem našel a měla stejnou nebo dokonce levnější cenu jako v česku byly, kromě mrkví, chipsy.
-Farmářšký trhy jsou tu dost divný. Mnohem menší než třeba na Zelňáku, ale zase hezčí. Vždycky tam někdo hraje na kytaru a zpívá a celkově mají hezčí atmosféru. Nenabízí tolik ovoce a zeleniny, ale zase mají třeba pravý belgický waffle nebo lahodný džusy.
-Už jsem to psal, ale opravdu používají karty při placení čehokoliv. O eftpos psát nebudu...
-Kiwáci=nácci. Někteří se vás náhodn zeptají, jestli máte rádi NZ a pokud řeknete, že jo (co jinýho? :), tak se začnou radovat a křičet. Zajímalo by mě, co se stane, když řeknete, že nemáte rádi NZ...
-Hospody tu nemají, aspoň ne takový jako my nebo jsem je nenašel. Každopádně to není moc hezký.
-Všechny bary, kavárny a hospody fungujou jinak, ale jejich kavárny jsou super. Zbytek ani moc ne.
-Sorry, mate. It's alright, mate. No worries, mate. Cheers, mate. Furt a dokola! :)
-Mají tu strašně moc reklam v televizi (jop, nudím se tak moc, že sleduju i televizi, která je ale o dost zajímavější než v česku). Během simpsonů mají tři bloky reklam, ale zase nemají reklamy mezi různýma pořadama, což je docela fajn.

Jenom ze zvědavosti: kdo čte obě verze?


2 comments:

  1. Electronic Funds Transfer at Point of Sale (what a bloody mouthfull!) - kiwijono

    ReplyDelete
  2. Travel hint, re your comment about soap, shampoo etc. Get yourself a couple of little bottles from a $2 shop. Fill them up when you go to a hostel, sometimes public toilets have free soap, company washrooms, shopping centre washrooms etc. etc., fill them up then you never have to buy any!!

    ReplyDelete

Thank you for any comments :)