Monday, September 21, 2009

Jest úchylné čísti pé í es em en ká á.

Vy už fakt nevíte, obi! LOL Se tak učím biologii a čtu znaky živočichů a druhej bod zní: Pro živočichy je typický pohyb z místa na místo – tzv. lokomoce. Je opravdu potřeba mít speciální pojem pro pohyb z místa na místo, když definice pohybu zní: Pohyb je označení, které se používá tehdy, mění-li hmotné objekty svoji vzájemnou polohu, tvar, velikost, tepelné, elektrické nebo magnetické vlastnosti, skupenství, chemické složení, biologické vlastnosti apod. Pohyb je změna polohy a lokomoce je změna polohy, ale pohyb z místa na místo je lokomoce. Inu, tohle dává smysl.

4 comments:

  1. Vždyť v té definici sis odpověděl, pohyb může být i změna skupenství, chemického složení...tzn lokomoce je slovo podřazené pohybu, které přesně specifikuje, o jaký pohyb se jedná.

    ReplyDelete
  2. Já do té doby nevěděl, že jako pohyb se označuje i změna tvaru velikosti atpd., já to bral jako změnu stavu (což je nadřazenej pojem) a pod ním je pohyb, což je z místa na místo. A imho si to myslí skoro všichni, takže lokomoce mi přijde jako synonymum k pohybu, což je hovadina. A pokud neuznáš tohle, tak co je potom změna stavu, tedy pohyb? V tom případě mám dva stejný pojmy pro pohyb, z nichž jeden se nepoužívá.
    Jednodušše: máme dva pojmy (jeden nadřazenej druhýmu) a k nim tři názvy, z nichž se používá jeden na oba pojmy, o dalším neví nikdo a druhej se jenom nepoužívá. Kde je problém, že? DD

    ReplyDelete
  3. Taky jsem doteď bral pohyb jen jako přesun z místa na místo, ale sám jsi sem postnul, že z definice je pohyb změna stavu a ne změna polohy. To, že se pohyb mezi lidmi zažil jako změna polohy neznamená, že se okamžitě zruší původní význam pro změnu stavu a tudíž je pořád oficiálně neoznačena změna pohybu => lokomoce :D

    ReplyDelete
  4. Nemusí se to rušit, jenom je to divný. Dva pojmy, tři názvy, který se nepoužívají nebo se používají špatně...
    Do téhle doby jsem něvděděl správnej název a kdybych se s někým bavil o takovejchle hovadinách, tak si nemusíme rozumět, kvůli tomu, že je v tom bordel.

    ReplyDelete

Thank you for any comments :)